Lise Bourbeau este o autoare canadiană și expertă în dezvoltarea personală care a dezvoltat un sistem de evoluție personală bazat pe conceptul de „răni”. Potrivit lui Bourbeau, rănile sunt leziuni psihologice și emoționale pe care indivizii le experimentează în timpul vieții lor, adesea în copilărie, care le modelează convingerile, comportamentele și reacțiile la vârsta adultă.

Bourbeau a identificat cinci răni principale, despre care ea crede că sunt cauza principală a majorității problemelor emoționale și psihologice la vârsta adultă. Acestea sunt:

Rana de Respingere
Rana de Abandon
Rana de Umilire
Rana de Trădare
Rana de Nedreptate

Lise Bourbeau susține că prin identificarea și înțelegerea acestor răni, indivizii pot obține o perspectivă asupra propriului comportament și modele de gândire și, în cele din urmă, pot lucra spre vindecare și creștere personală. Sistemul ei de dezvoltare personală implică un proces de identificare a rănilor cuiva, înțelegerea modului în care acestea influențează viața cuiva și luarea de măsuri pentru a le vindeca prin conștientizarea de sine și evoluția personală.

Descrierea rănilor.

Respingere: Această rană apare atunci când ne simțim respinși, neiubiți sau nedoriți de alții. Poate să provină din experiențe precum a fi ignorat, neglijat sau criticat de membrii familiei, prietenii sau partenerii romantici. Cei care suferă de rana de respingere pot simți un sentiment profund de nesiguranță, frică de abandon și o nevoie constantă de validare și acceptare din partea celorlalți.

Abandon: Rana de abandon este legată de sentimentele de abandon, neglijare sau izolare. Poate apărea din experiențe precum pierderea unei persoane dragi, trimiterea la internat sau în plasament sau sentimentul de neglijat emoțional sau abandonat de un îngrijitor. Cei care suferă de rana de abandon se pot lupta cu probleme precum încrederea, intimitatea și apropierea emoțională.

Umilire: Rana de umilire apare din experiențe de rușine, jenă sau umilire. Poate fi cauzată de experiențe precum hărțuirea, ridiculizarea sau disprețuirea de către alții. Cei care suferă de rana de umilire se pot lupta cu probleme precum stima de sine, stima de sine și sentimentele de inadecvare.

Trădare: Rana de trădare apare din experiențele de trădare, înșelăciune sau ruperea încrederii. Poate fi cauzată de experiențe precum a fi înșelat, mințit sau înșelat de un prieten sau partener romantic. Cei care suferă de rana trădării se pot lupta cu probleme precum încrederea, iertarea și capacitatea de a forma relații sănătoase.

Nedreptate: rana cauzată de nedreptate apare din experiențe de nedreptate, nedreptate sau discriminare. Poate fi cauzată de experiențe precum tratarea incorect sau discriminarea în funcție de rasa, genul sau alte caracteristici ale cuiva. Cei care suferă de rana din cauza nedreptății se pot lupta cu probleme precum furia, resentimentele și sentimentul de neputință.

Relația dintre rănile emoționale și umbră.

Există o relație puternică între rănile identificate de Lise Bourbeau și conceptul de lucru cu umbra. Munca cu umbră este un termen folosit pentru a descrie procesul de explorare și integrare a aspectelor inconștiente ale noastre pe care este posibil să le fi reprimat sau negat.

Rănile identificate de Bourbeau sunt adesea legate de probleme emoționale și psihologice nerezolvate care pot fi urmărite până la experiențele copilăriei. Este posibil ca aceste experiențe să fi fost prea dureroase sau dificil de procesat în acel moment, ceea ce ne conduce să reprimăm sau să negăm aceste sentimente și, ca urmare, ele devin parte din umbra noastră.

Munca cu umbra implică aducerea la suprafață a acestor aspecte inconștiente, explorarea lor și integrarea lor în conștientizarea noastră conștientă. Făcând acest lucru, putem începe să vindecăm rănile care au fost îngropate în noi și să ne îndreptăm spre o mai mare conștientizare de sine și creștere personală.

De exemplu, o persoană care a experimentat rana de respingere poate să fi dezvoltat un aspect de umbră care implică o teamă de abandon sau o nevoie constantă de validare și aprobare din partea celorlalți. Explorând și integrând aceste aspecte din umbră prin munca cu umbră, individul poate obține o înțelegere mai profundă a modului în care rănile și-au modelat comportamentul și tiparele de gândire și poate lucra spre vindecare și creștere personală.

Nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat. Sunt ceea ce am ales să devin.

Carl Gustav Jung

Ce reprezintă mai exact munca cu umbra? 

Munca cu umbra implică explorarea și integrarea aspectelor inconștiente ale noastre pe care este posibil să le fi reprimat sau negat, inclusiv cele legate de rănile emoționale. Iată câțiva pași pe care îi puteți parcurge pentru a începe să lucrați cu umbra cu privire la rana de nedreptate:

1. Identificați-vă declanșatorii: acordați-vă timp pentru a reflecta asupra situațiilor sau experiențelor care vă declanșează sentimentele de nedreptate, furie, resentimente sau neputință. Aceasta ar putea include experiențe de discriminare, oprimare sau alte forme de nedreptate la care ați experimentat sau ați asistat personal.

2. Explorați-vă emoțiile: odată ce v-ați identificat factorii declanșatori, explorați emoțiile care apar atunci când vă gândiți la aceste experiențe. Ce sentimente apar pentru tine? Există anumite emoții pe care tindeți să le evitați sau să le reprimați?

3. Examinați-vă convingerile și presupunerile: reflectați asupra credințelor și ipotezelor pe care le aveți despre tine, despre ceilalți și despre lumea din jurul tău. Există convingeri negative sau limitative pe care le-ați interiorizat ca urmare a experiențelor voastre de nedreptate?

4. Căutați modele: identificați orice tipare sau teme care apar pe măsură ce reflectați asupra experiențelor și emoțiilor voastre. Observați modele recurente în modul în care răspundeți la situațiile de nedreptate? Există anumite convingeri sau emoții care tind să apară din nou și din nou?.

5. Provocați-vă presupunerile: Odată ce v-ați identificat tiparele și convingerile, lucrați pentru a contesta orice ipoteze negative sau limitative care vă pot împiedica. Acest lucru poate implica explorarea de noi perspective sau căutarea experiențelor care vă provoacă convingerile existente.

6. Luați măsuri: În cele din urmă, luați măsuri pentru a aborda nedreptatea la care ați trăit sau ați asistat. Acest lucru poate implica pledoarie pentru tine sau pentru alții, vorbirea împotriva nedreptății sau luarea de măsuri pentru a crea schimbări pozitive în comunitatea ta.

Amintiți-vă, munca cu umbra poate fi un proces provocator și este important să aveți răbdare și compasiune cu dvs. în timp ce explorați aceste aspecte mai profunde ale psihicului vostru. Luați în considerare colaborarea cu un terapeut sau un profesionist în sănătate mintală care vă poate oferi îndrumări și sprijin pe măsură ce navigați în acest proces.

Tot ceea ce ne irită la ceilalți ne poate face să ne înțelegem pe noi înșine.

Carl Gustav Jung

Similar Posts