• prima parte

Urgența spirituală se referă la o întrerupere bruscă sau schimbare involuntară a sistemelor fundamentale de credință, activitate spirituală și comportament psihic al unei persoane, adesea însoțită de sau imediat după o criză, sau un episod aparent psihotic sau un comportament extraordinar.

Cu toate acestea, această tranziție bruscă poate fi văzută (de obicei retrospectiv) ca parte a unui proces de dezvoltare pe termen lung care a fost în mare parte inconștient și nerecunoscut până în acel moment și, prin urmare, este în general nepregătit și adesea relativ neacceptat. Stanislav Grof definește o serie de manifestări diferite ale „Urgențelor spirituale”, dar numitorul comun al tuturor crizelor de transformare (după el) este manifestările diferitelor aspecte ale psihicului care erau anterior inconștiente. În acest sens, poate fi văzută și ca aspect perfect normal (psiho-spiritual) al dezvoltării noastre umane.

S-au scris mult mai multe despre aceste aspecte: C.J. Jung s-a referit la procesul de evoluție a spiritului ca la o „obligație morală” de a trăi și de a exprima ceea ce învață atunci când a intrat în contact cu alte aspecte ale sinelui său.

O întrebare frecventă este: „Care este diferența dintre o Urgență Spirituală și un episod psihotic?” O parte din problema diferențierii este una culturală. Trăim într-o cultură atât de orientată material și medical încât uneori este foarte dificil să ieșim din aceste paradigme, iar parametrii de obicei ne orbesc și ne leagă. Când facem acest lucru, voluntar sau involuntar, nu avem imagini pozitive sau sprijin care să ne întărească călătoria, nici rute sau hărți pentru procesul nostru. Apelăm astfel la imaginile negative „normale” ale oamenilor în criză – ca fiind fie bolnavi, bolnavi mintal, fie pur și simplu nebuni – și acest lucru („în mod normal”) înseamnă că trebuie să ne separăm de ei și să-i excludem de lânga noi, sau chiar să ne protejăm. În zilele noastre am putea crede și că trebuie să-i protejăm!

Doar a sugera că am putea reîncadra aceste procese într-o lumină mult mai pozitivă este destul de radical, chiar și fără a încerca efectiv să facem acest lucru. A sugera că poate ne-am implica de fapt în procesele psihice ale acestor oameni și, eventual, chiar să interacționăm cu ei, sau poate chiar să învățăm ceva de la ei, este văzut de unii profesioniști consacrați ca fiind total ieșit din tipare. Dacă cineva chiar face ceva, uneori există chiar și acuzația de a acționa neprofesionist. Dar „în afara limitelor lor” este uneori locul în care oamenii sunt de fapt atunci când sunt în criză sau urgență spirituală.

Unele culturi diferite ajung până la a-i ridica pe cei dintre ei care au astfel de experiențe spirituale pentru a deveni șamani, preoți și preotese, lideri vizionari sau chiar guru, în timp ce noi, în lumea occidentală, ca și cultură, de obicei discriminăm activ împotriva celor care ai astfel de experiente. Îi umplem de medicamente (în cel mai bun caz), le luam drepturile, îi încarcerăm, sau „rearanjăm până când sunt sănătoși”, chimic, electric sau chirurgical (în cel mai rău caz). Modul în care un popor sau societate își tratează copiii, săracii, criminalii și nebunii este adesea un indiciu sau o reflectare a bunătății esențiale sau a rafinamentului civilizat al acelei societăți. Aceste culturi diferite fie au învățat, fie nu au pierdut niciodată faptul că societatea lor poate beneficia de fapt de pe urma proceselor unor astfel de oameni, sau chiar are nevoie de ele și nu poate supraviețui sănătos fără ele. Deci, poate, mulți dintre noi toți avem o mult de muncă, să schimbăm unele dintre prejudecățile noastre.

Cu toate acestea, mai întâi trebuie să facem o verificare, pentru a ne asigura că nu interpretăm greșit ceva pentru ceea ce ne-ar plăcea să fie. Trebuie să ne asigurăm că persoana are într-adevăr doar un proces de Urgență Spirituală și că nu există nicio patologie sau altă circumstanță care altfel ar putea fi acoperită sau ignorată de acest proces. O Urgență Spirituală, care ar putea fi mai potrivită pentru a fi tratată prin medicină complementară, poate fi asemănătoare, dar foarte diferită de, psihozele patologice sau aspectele bolilor sau stărilor mintale, care sunt adesea mai adecvat conținute prin metode mai tradiționale precum spitalizarea și medicația. Ceea ce urmează sunt criterii care ar putea indica dacă este adecvat sau posibil să lucrezi cu o persoană din perspectiva unui proces de Urgență Spirituală.

Simptome ce definesc o Urgență Spirituală.

Numitorul comun al tuturor crizelor de transformare îl reprezintă manifestările diferitelor aspecte ale psihicului care erau anterior inconștiente.

Următoarea listă nu înseamnă că aceste tipuri sau forme de proces apar de la sine sau sunt bine diferențiate. Nici următoarele exemple nu sunt complet incluzive. Psihicul este un continuum cu puține granițe, multe niveluri și foarte multe dimensiuni diferite. Adesea aspectele pot apărea împreună, sau în succesiune sau ciclic.

  • Deschiderea către mituri sau arhetipuri ale vieții. În care cineva își percepe mediul și propriul proces în termeni și imagini simbolice referitoare la perspective mult mai mari. Problemele de putere devin astfel Vise ale regalității. O peșteră reprezintă o intrare în lumea interlopă. Luarea deciziilor devine lupta dintre bine și rău. Alte exemple includ: Comuniune cu Natura; acela are o misiune în viață. Toate aceste tipuri sau orice fel de experiențe se încadrează în această categorie; și aproape puteți auzi „scrierea cu majuscule” a cuvintelor.
  • Călătorie sau criză șamanică. În cazul în care elementele procesului de transformare al persoanei se referă la experiențe similare care se găsesc adesea în societățile anterioare, tribale sau mai primitive. Experiențe precum căutările de viziune; apariția unor ghizi spirituali sau aliați; pregătiri care implică post și purificare; călătorii în lumea interlopă sau în lumea spiritelor, care implică adesea o încercare de anihilare totală urmată de înviere și renaștere în tărâmurile cerești sau contactul cu strămoșii sau cu Marele Spirit; conexiuni speciale cu elemente naturale sau o identificare cu o anumită categorie de animale; dezvoltarea diferitelor puteri de vindecare și anumite tipuri de boli spirituale pot face parte din această clasificare.
  • Comunicarea cu ghizii spirituali sau channeling. În cazul în care cineva oferă material informațional care pare destul de deconectat de persoana sa sau de sinele normal și are o puternică calitate spirituală consecventă și adesea este exprimat în termeni de predare sau îndrumare, fie pentru individul în cauză, fie adesea pentru oameni în general. Uneori, „canalul” este în transă (mai mult ca un mediu) și nu conștientizează acest material, sau uneori acţionează mai conștient. Informațiile pot fi transmise prin vorbire, în transă sau prin scriere automată, transfer telepatic, viziuni etc.
  • Experiențele din apropierea morții, unde experiențele oamenilor de a fi aproape de moarte sau chiar de a muri și de a reveni la viață duc aproape întotdeauna la o deschidere spirituală și un proces de transformare. Conștiința se poate desprinde de corp și poate pluti în jurul unui accident scenă sau o operație în spital sau locații îndepărtate (de multe ori pentru a vedea o persoană dragă); sau acolo unde există o experiență, o trecere printr-un tunel către o sursă de lumină strălucitoare și frumoasă și există și o prezență a iubirii cu un mesaj că cineva trebuie să se întoarcă. Aceste elemente sunt cele mai comune și nu se limitează la acei oameni și nici o religie anume. Toate aceste elemente pot duce adesea la o schimbare ulterioară profundă a perspectivei și la o nouă determinare a individului de a-și trăi viața într-un mod mult mai congruent, adesea dedicat slujirii altora.
  • Trezirea Kundalini. În cazul în care energia corpului curge puternic, adesea în episoade, uneori în mod destul de surprinzător. Aceasta poate lua forma unor cicluri de smucituri, tremurări sau transpirații; mișcare spontană în poziții yoghine; valuri de energie, adesea în sus pe coloana vertebrală; hipersensibilitate la stimuli; valuri puternice de emoție însoțitoare; o scădere a capacității de a-și controla corpul în mod voluntar; manifestări senzoriale – vedea lumini strălucitoare, auzi sunete interioare, mirosuri parfumuri, uneori sentimente ororgiastice sexuale intense; ceea ce uneori se numește „sartori”; sau o experiență de deschidere puternică a chakrelor (centrii energetici) ai corpului; și, mai îngrijorător, posibila simulare sau stimulare a unor probleme medicale severe. De asemenea, poate fi văzută ca o purificare spirituală a corpului tău, deoarece această energie puternică mătură, celulă cu celulă, balastul care s-a acumulat de-a lungul anilor.
  • Apariția unui tipar karmic sau amintiri din „viețile trecute”. Acolo unde apar secvențe experiențiale a ceea ce par a fi situații sau întâlniri din „viețile trecute” (deseori legate de parteneri, părinți sau experiențe ale morții). Acestea sunt totuși experiențe sau senzații destul de clare pentru mulți oameni din această categorie. Ei trăiesc un puternic rezultat transformator sau terapeutic și adesea pot „explica” dificultăți altfel de neînțeles din viața lor până în acel moment. Aceste momente pot interveni destul de puternic și pot provoca confuzie considerabilă dacă nu sunt integrate corespunzător.
  • Deschiderea psihică sau trezirea percepțiilor extrasenzoriale. Apariția anumitor abilități paranormale este destul de comună și destul de puternică și, prin urmare, este, de asemenea, potențial destul de dificil de observat. Este ușor să fii „prins de simptom” și să uiți că acesta este doar un aspect al unui proces de trezire spirituală mult mai profundă. Și aici se poate abuza cu ușurință de putere. Experiențele în afara corpului, abilitățile telepatice sau empatice, puterile spirituale sau psihice de vindecare, precogniția, comunicarea cu alte dimensiuni (spiritele naturii, devas, etc.), identificarea mediumistă, experiențele sincronice și multe altele, toate formează aspecte destul de comune ale acestui lucru. Uneori acestea abilitățile sunt temute și astfel respinse, fie de persoană, fie de cei din jur.
  • …va urma.

Sunt aici pentru întrebările tale:

Eliminarea fricii de moarte transformă modul de a fi al omului în lume.

Stanislav Grof

Similar Posts